مهندس ناظر ساختمان : به احتمال زیاد تا به حال با تابلوهای ساختمانهای در حال ساخت بسیاری مواجه شدهاید که بر روی آن اسمی با عنوان مهندس ناظر درج شده است، اما تا چه حد دربارهی معنی این کلمه، تخصص و شرح وظایف مهندس ناظر آشنایی دارید. آیا میدانید مهندس ناظر کیست؟ وجود آن تا چه حد در ساختن یک ساختمان ضروری است؟ چه وظایفی بر عهدهی او است و در حین ساختن یک بنا چه اقداماتی را باید کنترل کند؟ تفاوت مهندس ناظر ساختمان با مهندس مجری چیست؟ اگر به دنبال آگاهی یافتن از این موارد هستید خواندن این مطلب از سازندگان برتر را از دست ندهید تا پاسخ تمام این سوالات را بدانید.
مهندس ناظر ساختمان کیست؟
مهندس ناظر به انگلیسی Supervising Engineer، یک مهندس با پروانه اشتغال نظام مهندسی است و وظیفه اطمینان از ایمنی و اجرای صحیح عملیات ساختمانی (از زمان صدور پروانه ساخت یا پس از سپری شدن حداکثر 15 درصد زمان قرارداد تا پایان کار) را به عهده دارد. نوع پروانه نظام مهندسی، تعیینکننده حوزه فعالیت و مسئولیتهای ناظر است که شامل 4 بخش است:
ناظر معماری:
بر طراحی داخلی و خارجی ساختمان و نما، پلانها و جزئیات معماری نظارت دارد.
ناظر سازه:
بر اجرای اصولی سازههای بتنی، فلزی، پی و فونداسیون، دیوارها، سقفها و سایر اجزای سازهای ساختمان نظارت میکند.
ناظر تاسیسات مکانیکی:
بر سیستمهای حرارتی، برودتی، تهویه مطبوع، تاسیسات بهداشتی و آتشنشانی نظارت میکند.
ناظر تاسیسات برق:
بر سیستمهای روشنایی، برق، ارتباطات، حفاظت در برابر صاعقه و سایر تاسیسات برقی نظارت دارند.
البته در بعضی پروژهها ناظر نقشه برداری نیز به 4 ناظر فوق اضافه میشود.
وظایف مهندس ناظر؛ از برنامهریزی تا اجرا
حال که به سوال مهندس ناظر کیست پاسخ داده شد، میتوان وظایف این جایگاه شغلی را مورد بررسی قرار داد. به طور کلی وظایف یک مهندس ناظر را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد:
- برنامهریزی و اصلاح روند پیشرفت پروژه
- کنترل و بررسی نقشهها و اسناد
- انجام هماهنگیهای بین سازمانی
- دستور انجام آزمایشهای مختلف (آزمایش بتن، سیمان، و…)
- کنترل کیفیت مصالح ساختمانی
- نظارت بر ایمنی محیط کار
انواع مهندس ناظر ساختمان
نظارت صحیح مهندسانی که بر نظارت ساخت ساختمان نقش دارند، تأثیر مهم و مستقیم بر کیفیت ساختمانها دارد. قوانین و بند و تبصره های زیادی وجود دارد که اجرای صحیح و دقیق هر کدام مستلزم یک نظارت کننده با تخصص مرتبط با ساختمان سازی است. از این رو، اغلب لازم است تعدادی متخصص از چند رشته مختلف بر امر نظارت دخیل باشند. بنابراین، انواع مهندس ناظر عبارتند از:
- مهندس عمران
- مهندس معماری
- مهندس برق
- مهندس مکانیک
- مهندس نقشه بردار (این مورد در برخی استانها توسط سازمان نظام مهندسی تعیین میشود)
تفاوت مهندس ناظر و مجری
ناظران معمولا به کار نظارت میپردازد. او ممکن است برکار اجرا نیز نظارت کند. اما به اجرای پروژه نمیپردازد. ناظران پروژه در ارائه اطلاعات و آگاهی نیز به مجری کمک میکنند؛ اما کار اجرا بر عهده آنها نیست، بلکه بر عهده مجری پروژه است. با این حال مهندسین ناظر باید بر مجریان پروژه نظارت کنند تا مجری دچار تخلف یا خطا نشود. زیرا در صورت ارتکاب خطا، مهندسین ناظر نیز مقصر میباشند. بنابراین قصور مهندس ناظر خبره تنها مربوط به خود او نیست، بلکه میتواند ناشی از تخلف کسانی باشد که مهندسان ناظر بر آنها نظارت دارند.
روش تاپ دان چیست و چگونه اجرا می شود؟
حیطه کاری مهندس ناظر ساختمان در چه زمینه هایی است؟
مهندس ناظر با توجه به تخصص و مهارت هایی که دارد می تواند در حیطه های مختلف کاری به نظارت بپردازد که از جمله آنها می توان به نظارت در ساخت سازه، نظارت در پروژه های معماری، نظارت در تأسیسات مکانیکی و نظارت در تأسیسات برقی اشاره کرد.
پروانه اشتغال به کار مهندس ناظر ساختمان چیست؟
پروانه اشتغال یک سند رسمی دولتی است که از کلیه آثار و تبعات اسناد رسمی برخوردار است. دارندگان مدرک کارشناسی و مدارک بالاتر می توانند در هر کدام از رشته های اصلی یا مرتبط، جهت دریافت این پروانه اقدام نمایند تا بتوانند در حوزه کاری خود به طور قانونی به ایفای نقش بپردازند. البته قبل از آن لازم است داوطلبان در هر یک از رشته ها از طریق تقاضای صدور پروانه با توجه به سوابق کار و مدرک خود مورد ارزیابی قرار گیرند تا در صورت تشخیص صلاحیت به آنها پروانه اشتغال اعطا شود.
بررسی بازار کار مهندسین ناظر در ایران
از آنجا که مهندسی ناظر شغلی مرتبط با سایر رشتههای مهندسی همچون مهندسی عمران است ازاینرو برای بررسی بازار شغلی آن باید ابتدا ببینیم بازار شغلی مهندسی عمران چگونه است. به طور کلی بازار کار مهندسی عمران و مهندسی ناظر، چشمانداز روشنی دارد؛ زیرا این دو شغل با ساختوساز و تاسیس پروژههای عمرانی در ارتباط است. از آنجا که در ایران موضوع ساخت و ساز بسیار گسترده است، بنابراین میتوان گفت بازار شغلی مهندسی عمران و بهتبع آن مهندسی ناظر خوب است. بااینحال، کارجویانی که بهدنبال شغل در این رشته هستند باید بر روی مهارتها و تجربههای خود کار کنند تا بتوانند از عهده پروژههای بزرگ برآیند.
مهندسین ناظر و عمران میتوانند در سازمانها و مشاغل متعددی استخدام شوند. استخدام مهندس ناظر پایه 3، استخدام مهندس ناظر برق ساختمان و استخدام مهندس ناظر عمران برخی از نمونههای استخدام مهندس ناظر و مهندس عمران است. جالب است که مهندس ناظر و عمران در سازمانها و مشاغلی چون بانکها، نهادهای کشاورزی و حتی مشاغلی مانند مکانیک نیز استخدام میشوند. استخدام مهندس ناظر مکانیک، استخدام مهندس ناظر کشاورزی و استخدام مهندس عمران در بانک از جمله استخدامها در این زمینه است.
کلام پایانی
بسیاری از فارغالتحصیلان مهندسی میتوانند با اخذ پروانه نظام مهندسی فعالیت کنند. بااینحال مهم است که شما بتوانید نظر مساعد کارفرما را به خود جلب کنید. این کار با تقویت مهارتها و یا هر ویژگی دیگری که به ارتقا تواناییهای شما کمک کند امکانپذیر است.
No comment