یکی از مشکلاتی که جامعه مهندسان ساختمان در کشور با آن رو به رو هستند، فقدان زیرساخت های لازم برای تولیدات صنعتی است. رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان و فناوران صنعتیسازی ساختمان اعلام کرد که به خاطر همین مشکلات است که مهندسان امروز، اسیر پلتفرم های سیستمی مرکز تحقیقات راه و شهرسازی مانده اند. پلتفرم هایی که هیچ ارتباطی با تولید صنعتی ندارد.
مقدمه
حرکت بهسوی صنعتیسازی ساختمان، نیاز به یک راهبرد جامع و گسترده، تدبیرهای مناسب و پیشرفت همزمان تمام صنایع در ابعاد مختلف دارد.
در این میان، صنعت ساختمان، بهعنوان یک صنعت تأثیرگذار، وسیع و گسترده که هر سال مبالغ قابلتوجهی از سرمایههای ملی در آن هزینه میشود در مقایسه با دیگر صنایع پیشرفت قابلملاحظهای نداشته است، نیازمند توجه ویژه است.
دهها سال است که در کشور طرحهایی برای صنعتیشدن تولید ساختمان آغاز شده، اما موفقیت چندانی حاصل نشده است.
دلیل آن را باید در این موضوع جستجو کرد که با واردکردن چند کارخانه تولیدی که از نظر فناوری تا حد زیادی وابسته به کشورهای صنعتی است و مقررات و دانش فنی متناسب با آن در کشور وجود ندارد، نمیتوان به اهداف صنعتیشدن دستیافت.
صنعتیسازی ساختمان باید با بررسی دقیق سیستمها و فناوریهای مطرح روز دنیا و امکانسنجی برای بومیسازی آن و حصول اطمینان از امکان پاسخگویی به نیازهای فرهنگی، محیطی و اقلیمی و نیز قابلیت انطباق آن با الگوهای ساخت در کشور آغاز شود و با فرهنگسازی و تقویت صنایع مرتبط و ارائه آموزشهای لازم، در جهت تضمین کیفیت تولید ساختمان و اجرای فناوریهای مناسب و منطبق با شرایط و ویژگیهای جامعه و کشور گسترش یابد.
تجربه جهانی نشان داده است در زمانهایی که نیاز به ساخت تعداد زیادی ساختمان و مسکن وجود دارد، برنامهریزی، مدیریت و رشد هماهنگ صنایع وابسته، ضرورتی اجتنابناپذیر است.
صنعتیسازی ساختمان فرایندی نسبتاً طولانی است که نیاز به تفکر مهندسی و سیستماتیک بهصورت درازمدت دارد و سیاستی است که باید تمامی بخشهای دستاندرکار در حوزههای برنامهریزی و مدیریت، آموزش و ترویج، ساخت و اجرای تأمین منابع اقتصادی و تربیت نیروهای انسانی با گسترش آن تلاش کنند.
مشاوره تلفنی و حضوری امور ساخت و ساز
تعریف تولید صنعتی ساختمان
تولید صنعتی ساختمان فرایند ساخت و اجرای پیوسته زنجیره ای ساختمان است که در ان اجزاء و عناصر ساختمانی به صورت مدولار و پیش ساخته تولید شده و از نظر کیفیت در تمام مراحل ساخت و اجرا قابل کنترل است. تجربه جهانی نشان داده است رسیدن به این مهم فرایندی نسبتا زمان بر است که با سیاست گذاری هدف گذاری و… میسر است.
1. مسیر دستیابی به تولید صنعتی
برای صنعتیسازی ساختمان در کشور، تحقیق، ارزیابی و امکانسنجی در خصوص بومیسازی سیستمهای مطرح امروز دنیا اولین گام است.
به این منظور، شناخت فناوریها و سیستمهای مطرح در تولید صنعتی ساختمان و ارزیابی فنی آنها شامل بررسی ویژگیهای معماری، سیستم سازه، تأسیسات الکتریکی و مکانیکی، ایمنی در برابر آتش، عملکرد حرارتی، آکوستیک، دوام، مصالح تشکیلدهنده و شناسایی نقاط قوت و ضعف آنها الزامی است.
2. ارزیابی و کنترل کیفیت در صنعت ساختمان
برنامهریزی، طراحی و اجرا در هر پروژه ساختمانی، مستلزم انتخاب یا تعیین یک روش ساخت از بین گزینههای متفاوت است.
مطالعات و تجربیات کشورهای صنعتی نشان داده است ارزیابی و کنترل کیفیت در صنعت ساختمان پیچیدگی زیادی نسبت به بسیاری از صنایع دیگر دارد.
اطمینان از این که یک سیستم ساختمان در شرایط واقعی در بلندمدت، دارای دوام لازم خواهد بود بهوسیله انجام آزمایشهای کوتاهمدت میسر نیست.
این موضوع، به همراه پیچیدگی سیستمهای ساختمانی که متشکل از فرآوردهها و اجزای مختلف است، استانداردسازی این محصولات را با دشواری زیادی همراه میکند.
آزمایشها متعدد و اشراف به کلیه جوانب فنی آن برای تحقق این ارزیابی ضروری است.
3. انتخاب سیستم ساختمانی و روش تولید صنعتی
مطالعه برای انتخاب سیستم ساختمانی در پروژههای متعارف، بخشی از شرح خدمات مهندسان مشاوری است که طراحی این پروژهها را بر عهده میگیرند.
حاصل این مطالعات، علىالاصول در گزارش مرحله اول که توسط مهندسان مشاور تهیه میشود، ارائه میگردد و شکل و محتوای آن بسته به سابقه و تجربه شرکت، خواستههای کارفرما و شرایط و ویژگیهایی که بر پروژه حکمفرماست، بسیار متفاوت است.
مروری بر نمونههایی از این گزارشها، بهویژه مواردی که به مطالعات مجموعههای مسکونی بزرگ مربوط میشود، نشان میدهد که بیشترین تأکید اینگونه مالیات بر هزینههای طرح و میزان دسترسی به مواد و مصالح و امکانات اجراست.
4. توسعه روشهای تولید صنعتی ساختمان
تولیدصنعتیسازی ساختمان یکی از مهمترین روشها برای حل مشکل مسکن در ایران محسوب میشود.
با تولید صنعتی ساختمان، علاوه بر رعایت استانداردها و ضوابط مربوط به پایداری ساختمانها در شرایط مختلف اقلیمی و لرزهخیزی کشور، سرعت اجرای پروژههای ساختمانی بهویژه در پروژههای انبوهسازی مسکن افزایش مییابد.
در این راستا، توسعه فناوریهای نوین و روشهای تولید صنعتی ساختمان بهویژه در پروژههای تولید انبوه مسکن و سرمایهگذاری بلندمدت برای حمایت از تولیدکنندگان مصالح ساختمانی جدید و فناوریهای نوین، ضروری است.
همچنین باید مراجعی برای بررسی و تأیید فناوریهای نوین و تولید صنعتی ساختمان تعیین شود و کلیه تولیدکنندگان و واردکنندگان فناوریهای نوین ساختمانی، ملزم به اخذ گواهی و تأییدیه فنی از این مراجع شوند.
5. نکات شناخت و ارزیابی فناوریهای نوین
- انطباق با ویژگیهای معماری ایران
- تاریخچه ابداع، تولید و کاربرد علمی فناوری موردنظر
- انعطافپذیری در طرحهای معماری
- سرعت و سهولت اجرا
- میزان سبک بودن سازه
- رفتار سازهای سیستم در مناطق لرزهخیز
- نتایج آخرین تحقیقات انجام شده در مورد سیستم
- شرایط حملونقل و نصب در محل
- تعمیر و نگهداری
- تنوع نیروی انسانی ماهر موردنیاز
- سازگاری با مقررات ملی ساختمان و سایر آییننامهها در کشور
- هزینه ساخت هر مترمربع زیربنا
- هزینههای احداث کارخانه
- نوع مصالح مصرفی
- عمر مفید و دوام
- رفتار اجزای ساختمانی در برابر حریق
- قابلیت استفاده از انرژیهای موجود طبیعت در تهویه، سرمایش و گرمایش
- میزان شاخص کاهش صوت، درجه تراگسیل در دیوارهای داخلی و خارجی
- ویژگیهای مصالح مصرفی در سقف طبقات به لحاظ انتقال صداهای کوبهای
- شاخصهای ارزیابی انرژی
- گروهبندی از نظر صرفهجویی در مصرف انرژی
- شاخصها و پارامترهای انتقال انرژی در جدارهای خارجی
- مشخصات مصالح تشکیلدهنده از نظر مقاومت در برابر حریق
- رعایت استانداردهای معتبر بینالمللی در مورد حفاظت در برابر حریق
6. روشهای ساخت و ساز صنعتی
امروزه ساختمانسازی بهویژه مسکن از مشکلات عمده جامعه ما است. تلاشهای زیادی برای ارائه راهکارهایی که بتواند سرعت ساختمانسازی را افزایش دهد و از سوی دیگر هزینه ساختمانسازی را کاهش دهد صورتگرفته است. بتن از جمله مصالحی است که اگر با آگاهی و شناخت خصوصیات آن به کار گرفته شود، از نظر اقتصادی میتواند مؤثر باشد.
تولید ساختمان یا ساختمانسازی در داخل کشور به دو روش سنتی و صنعتی انجام میگیرد. روش سنتی ساختمانسازی شامل روشهای مرسوم ساختوساز در کشور است که هم در ساختمانهای بتن مسلح و هم در ساختمانهای اسکلت فلزی هر کدام از مراحل بسته به عوامل مختلف، زمان زیادی لازم دارند. در سازههای بتنی مهمترین مسئله ساخت بتن و طرح اختلاط آن و نحوه بتنریزی و عملآوری بتن است
روشهای نوین ساختمانسازی که روشهای تولید صنعتی نامیده میشوند تا حد بسیار مطلوبی نقاط ضعف روشهای سنتی را میپوشانند. روشهای صنعتی در ایران بیشتر شامل سازههای بتنی است و در سه مورد مطرح میشوند:
- بتنریزی در جا
- بتنریزی در کارخانه (پیشساخته)
- ترکیبی از دو روش فوق
انواع سیستم های تولید صنعتی در روش های تولید صنعتی ساختمان
پانلهای پیش ساخته:
این نوع از قطعات با کاربردهایی مانند دیوار باربر، پارتیشن و اجزای سازه ای بکار می روند. استفاده از مصالح نوین مانند پلیمرها و کامپوزیت ها به عنوان مواد اولیه وسازنده این نوع قطعات رایج می باشند.
سیستم مدولار:
این نوع از قطعات پیش ساخته بین پانل های ساده و مدول کامل قرار می گیرد. سیستم مدولار می تواند بخشی از یک ساختمان باشد و یا بخشی باشد که در تولید مدول کامل استفاده شود.
مدول:
یک مدول به ترکیبی از چندین سیستم مدولار گفته می شود. تولید کنندگان مدول ها را با سطوح مختلفی از اتمام کار تحویل می دهند. یک مدول تنها عنوان سازه یک اتاق می تواند به کار رود.
عوامل تاثیر گذار بر صنعتی سازی
- نگرش خرد بر زنجیره تامین ساختمان
- محیط ساخت و ساز
- عدم وضوح سود ناشی از صنعتی سازی
- فرایندهای وابسته به مواد و مصالح
فناوری نوین ساختمان در روش های تولید صنعتی ساختمان
فناوری در بر دارنده کلیه روش ها، فرایندها، سیستمها و مهارت هایی است که جهت تبدیل منابع به محصولات بکار گرفته می شوند. به هر گونه تغییر و تحول در فناوری (ترک روش های قدیمی و سنتی انجام امور) نوآوری اطلاق می شود. نوآوری در فرایند عبارت است از ایجاد تحولات موثر در روش های تولید و محصولات و سازگار با اهداف ملی کشور.
مزایای فناوری های نوین در تولید ساختمان
- افزایش سرعت احداث ساختمان و کاهش زمان ساخت
- انبوه سازی ساختمان با استفاده از سیستم ها و فناوری های نوین
- صرفه جویی در مصرف انرژی و در نتیجه کاهش اتلاف انرژی
- کیفیت بالای ساختمان و مقاومت در برابر حوادث طبیعی
- کاهش پرت مصالح ساختمانی
- کاهش آلودگی محیط زیست
- سبک سازی ساختمان
- امکان کنترل کیفیت بر فرایند تولید رد کارخانه
- امکان استفاده از نیروی کار برای افراد تحصیل کرده در صنعت ساختمان
- کاهش قیمت تمام شده ساختمان
- امکان کنترل دقیق تر مقررات ملی ساختمان
- امکان استفاده از نیروی کار دائمی در تمام فصول سال
مشاوره ساختمانی به سبک دکتر مجتبی برقبانی
برای دریافت مشاوره و ارتباط با ما پیام خود را ارسال کنید.
شماره تماس : 09122445966
No comment