هوشمند سازی ساختمان و تجهیز خانه های معمولی به سیستم های مدرن و هوشمند یکی از نتایج چشمگیر پیشرفت تکنولوژی بشر در عرصه ساختمان سازی است. در این سیستم اجزا و وسایل مختلف خانه از طریق اتصال برق یا شبکه اینرتنتی با یکدیگر در ارتباط می شوند. در واقع این کار موجب صرفه جویی در مصرف انرژی و از همه مهمتر کاهش زمان انجام امور میشود. به علاوه این که مواردی نظیر ایمنی ، امنیت ، آسایش و رفاه را فراهم می کند.
هوشمند سازی ساختمان چیست؟
ساختمان هوشمند(Smart Home) یا همان building intelligence شاخه ای از اتوماسیون خانگی است. خانه هوشمند، با سیستمهای خودکار برای نظارت و یا کنترل ویژگیهایی مانند روشنایی، آب و هوا، سیستمهای سرگرمی، و لوازم خانگی است. هوشمند سازی ساختمان به مجموعهای از تجهیزات می گویند، که با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و میتوانند تجهیزات خانه را کنترل کنند. این تجهیزات می تواند سیستم روشنایی و سرمایش و گرمایش باشد، سیستم تهویه مطبوع ساختمان باشد و یا سیستم تصفیه آب استخر باشد. زمانی که همه این تجهیزات با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند تشکیل یک سیستم کامپیوتری هوشمند می دهد که آن را، هوشمند سازی ساختمان مینامیم.
به طور معمول، یک ساختمان هوشمند متشکل از دستگاه های متصل است.
سیستم هایی مانند گرمایش، تهویه، تهویه مطبوع، روشنایی، کنترل دسترسی، دوربین مدار بسته، سیستم های حفاظت در برابر آتش و حتی آسانسورها را می توان به سیستم مدیریت ساختمان (BMS) متصل کرد.
هر سیستم دارای تعدادی حسگر یا دستگاه است که قابلیت IoT (اینترنت اشیا) را دارند. مانند خاموش کردن چراغ ها در اتاق های خالی. سپس صاحبان خانه می توانند آمار همه چیز از دما و رطوبت گرفته تا کیفیت هوا و اشغال اتاق را جمع آوری کنند.
علاوه بر این، برخی از سیستم ها از هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشینی استفاده می کنند.
شبکه های سریع و ذخیره سازی ابری امکان ذخیره حجم زیادی از داده ها و دسترسی به آن ها را از هر جایی فراهم می کند. این برای تعمیر و نگهداری مفید است زیرا مهندسان می توانند از راه دور به سیستم برای عیب یابی مشکلات دسترسی داشته باشند.
تجهیزات ساختمان های هوشمند در ایران
تجهیزات هوشمندسازی ساختمان در ایران عبارتند از:
- سیستم کرکره، پرده و سایبان هوشمند
- سیستم های کنترل هوشمند صوتی و تصویری
- سیستم کنترل هوشمند روشنایی
- سیستم دوربین مدار بسته
- سیستم اعلام حریق
- سیستم کنترل امنیتی و حفاظتی
- سیستم سرمایش و گرمایش هوشمند
- سیستم درب و پنجره هوشمند
- سیستم استخر و جکوزی هوشمند
- سیستم فضای سبز هوشمند
- سیستم پارکینگ و مکانیزه هوشمند و … .
همچنین بخوانید اهمیت برندینگ در صنعت ساختمان
فرایند هوشمند سازی ساختمان در ایران
فرایند هوشمند سازی ساختمان از موارد مهمی است که امروزه در سرتاسر جهان از جمله ایران به آن توجه می شود. دلیل این امر هم قابلیت های فراوانی است که سیستم های هوشمند در مدیریت مصرف انرژی و همچنین برقراری امنیت دارند. برای هوشمند سازی ساختمان قبل از هر چیز باید جزئیات و نحوه سیم کشی خانه بررسی شود. سپس متناسب با شرایط، بهترین روش هوشمند سازی انتخاب شود.
توجه داشته باشید که هوشمند سازی ساختمان و راه اندازی هر یک از روش های هوشمند سازی ساختمان که در ادامه به آن ها اشاره می شود، باید توسط تکنیسین های باتجربه انجام شود؛ در غیر این صورت احتمال بروز خسارات جانی و مالی ممکن خواهد بود. روش های هوشمند سازی ساختمان عبارتند از:
هوشمند سازی ساختمان به روش knx :
این روش به عنوان بهترین روش هوشمندسازی مطرح می شود. دلیل آن هم امکان برنامه ریزی آسان توسط یک نرم افزار و قابلیت اجرای آن در انواع ساختمان های اداری و تجاری است. هوشمندسازی ساختمان به این روش مزایای فراوانی دارد که مهمترین آن سازگاری تمامی سیستم های این شرکت با متعلقات سایر شرکت ها است. همچنین با پیاده سازی این روش می توان در مصرف انرژی صرفه جویی کرد.
هوشمند سازی به روش Wireless:
این روش برای هوشمند سازی در ساختمان هایی که امکان تغییر سیم کشی در آنها وجود ندارد توصیه می شود. به طوری که تمامی فرایند هوشمند سازی از طریق شبکه اینترنتی و وایرلس انجام می شود. به عنوان مثال ارسال فرمان ها در این روش از طریق سیگنال های وایرلس انجام می شود.
هوشمند سازی ساختمان با plc:
روش پی ال سی جز روش های استاندارد هوشمند سازی ساختمان است. مزیت بزرگ این روش انتقال اطلاعات بر روی کابل های برق می باشد. به طوری که دیگر نیازی به برق کشی مجدد در ساختمان نیست و اطلاعات بر روی سیم های برق منتقل می شوند.
هوشمند سازی ساختمان با استفاده از BUS مجزا:
برای انتقال اطلاعات در این روش از سیم های برق مجزا استفاده می شود. به گونه ای که ابتدا سنسورها ، اطلاعات را به مرکز کنترل ارسال کرده سپس مرکز کنترل، اطلاعات را بررسی و با توجه به فرمان های صادر شده برق را وصل یا قطع می نماید.
هوشمند سازی تاسیسات ساختمان
هوشمند سازی تاسیسات ساختمان، علاوه بر بالا بردن عمر تجهیزات، به کاهش مصرف انرژی نیز کمک میکند. به عنوان مثال برای استفاده از استخر نیازی نیست که مدام سیستم تصفیه آب استخر در حال کار باشد. با سیستم هوشمند به راحتی میتوان این سیستم را طوری کنترل کرد که در مواقع مناسب روشن شود و به اینصورت باعث کاهش مصرف انرژی و بالا رفتن عمر تجهیزات میشود.
همچنین در برخی ساختمانهای بزرگ و مجتمعها از برخی تجهیزات چند عدد به عنوان رزور وجود دارد. مثلا در یک ساختمان ممکن است 2 عدد مشعل برای تولید گرمایش مورد نیاز ساختمان وجود داشته باشد. سیستم هوشمند میتواند طوری این مشعلها را وارد مدار کند که عمر تجهیزات به صورت چشمگیری افزایش پیدا کند. همچنین با اطلاع رسانی به موقع ارورها و خطاها در تجهیزات مکانیکال و رسیدگی فوری به آنها، امکان خرابی تجهیزات مکانیکال و تاسیسات ساختمان را کاهش میدهد.
چه چیزی یک خانه هوشمند را “هوشمند” می کند؟
همانطور که در بالا اشاره شد، این هوش مصنوعی است که یک خانه را هوشمند میکند. هوش مصنوعی خانه شما میتواند برای شما و به جای شما تصمیم بگیرد، کارهای روتین شما را انجام بدهد و حالتان را خوب کند. اگر احساس بی حوصلگی دارید تنها با فشاردادن یک دکمه و یا بیان یک فرمان صوتی، خانه شما متوجه میشود، موسیقی مورد علاقه شما را پخش میکند، نور را تنظیم میکند و عطری که دوست دارید را در هوا پخش میکند.
در سالهای اخیر قدرت این هوش مصنوعی بیشتر از قبل شده و میتواند کارهای روتین مثل قفل کردن درب خانه بعد از خروج، فعال کردن سیستم امنیتی در صورت نبودن شما در خانه، مراقبت از حیوان خانگی شما زمانی که در منزل نیستید و … را به جای شما انجام دهد تا در این دوران پر از مشغله و پر اضطراب، فکر شما را راحت بگذارد.
تهاتر متریال ساختمانی
مزایای هوشمند سازی ساختمان ها
هوشمندسازی ساختمان مزیتهای بی شماری دارد از این مزایا میتوان صرفه جویی در مصرف انرژی، افزایش امنیت و آسایش و راحتی و … را نام برد. همه این مزیتهای یاد شده برای کاربر و ساکن خانه هوشمند است. اما خانه هوشمند مزیتهای دیگری نیز برای سازنده دارد. شخصی که ملکی را میسازد و قصد فروش آن را دارد، با هوشمند کردن ساختمان خود میتواند ملک را با قیمت بالاتر از منطقه و همچنین سریع تر بفروشد. که این موضوع خود برای مالک ایجاد ارزش افزوده میکند. به جرات میتوان گفت هوشمند سازی ساختمان تنها آپشنی در ساختمان است که هم برای سازنده و هم برای ساکنین مزیتهای زیادی را همراه دارد.
ساختمان های هوشمند چه ویژگی هایی دارند ؟
ساختمانهای هوشمند نسبت به ساختمانهای معمولی تفاوتهای زیادی دارند. ساختمانهای هوشمند مصرف انرژی کمتری دارند، یعنی در آنها برق و گاز و … بسیار کمتر از ساختمانهای دیگر مصرف میشود. دلیل این کاهش مصرف بهینه سازی و جلوگیری از هدر رفت انرژی است. ساختمان هوشمند میتواند تشخیص دهد چه زمانی چراغهای نمای ساختمان را خاموش کند، چه زمانی ژنراتور را در مدار قرار دهد و … که همین امر موجب کاهش مصرف انرژی در ساختمان میشود. یکی دیگر ویژگی های بسیار مهم ساختمان هوشمند، امنیت بالای آن است. به طوری که تمام ساختمان به صورت 24 ساعته توسط سیستم هوشمند پایش میشود. تمام عبور و مرورها و رفت و آمدها توسط سیستم هوشمند کنترل میشود و بدون خطا این سیستم از ساختمان، محافظت میکند.
دیتا و داده ها در ساختمان های هوشمند چگونه عمل می کنند؟
هرگونه عمل فیزیکی که در ساختمان توسط کاربر انجام میشود برای سیستم هوشمند به صورت دیتا در می آید. کارهایی از جمله خاموش و روشن کردن چراغ ها. خاموش و روشن کردن سیستم سرمایش و گرمایش و باز و بسته کردن پرده برقی و کارهایی از این قبیل.
هوش مصنوعی در خانه، با تکرار این رفتارها از طرف کاربر شروع به یادگیری رفتار کاربر کرده و بر اساس آن رفتار شروع به کار میکند. برای مثال کاربر هر روز راس ساعت خاصی از خواب بیدار می شود و چراغها را روشن میکند. پرده ها را باز میکند و موسیقی ملایمی را پخش می کند.
هوش مصنوعی در مدت زمان اندکی این رفتار را یاد گرفته وبه محض بیدار شدن کاربر چراغ ها را روشن میکند و پرده ها را باز میکند ،موسیقی ملایمی را پخش میکند.همینطور در ساعات خاصی از روز و بر اساس دمای محیط سیستم سرمایش و گرمایش خانه را روشن و خاموش میکند.
بنابراین تمام کارهایی که کاربر در طول روز انجام میدهد به عنوان دیتا ثبت شده و سیستم هوش مصنوعی ساختمان از آن برای کنترل تجهیزات هوشمند خانه استفاده میکند.
No comment