معماری ساختمان : واژه “معماری”، کلمه پیچیدهای است که تعریف آن کمی مشکل به نظر میرسد. در واقع، معماری هم علم است و هم هنر که از آن برای طراحی انواع سازههای فیزیکی استفاده میشود. معماری، به کارگیری مهارتهای خلاقانه روی جِرم، حجم، فضا، نور، سایه و مصالح است و به منظور خلق یک سازه هنری از آن استفاده میشود. البته افرادی که در این زمینه فعالیت دارند، علاوه بر زیبایی ظاهری یک بنا، روی ایمنی و نحوه عملکرد آن نیز نظارت دارند. همچنین؛ آنها همه جنبههای اقتصادی ساخت یک ساختمان را نیز در نظر میگیرند تا مطمئن شوند که نیازهای ساکنینی که قرار است از این ساختمان استفاده کنند، برآورده شده است. در این مطلب میخواهیم پیرامون معماری ساختمان صحبت کنیم و هر چه بیشتر با جزئیات آن آشنا شویم.
معماری ساختمان چیست؟
معماری، علمی هنری است که در شاخه طراحی و ساخت ساختمان قرار دارد. امروزه این علم به طور فراگیر، به طراحی فضای شهری، اماکن عمومی، مناظر طبیعی و دکوراسیون داخلی خانهها میپردازد. این شاخه از علم، نه تنها تأثیر ظاهری و فیزیکی ایجاد میکند، بلکه بر کیفیت زندگی و تعاملات ما با محیط اطراف نیز تأثیر میگذارد. اهمیت معماری را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
زیباییشناسی
معماری به عنوان یکی از عوامل شکلدهنده فضا، باعث ایجاد فضایی زیبا، امن و آرام میشود.
سلامت و رفاه اجتماعی
معماری به عنوان عامل اصلی در شکلدهی محیط زندگی، میتواند در سلامت و رفاه اجتماعی نقش مهمی را ایفا کند.
پایداری
معماری میتواند به استفاده بهینه از منابع طبیعی، کاهش خطرات زیست محیطی و حفظ تعادل اکولوژیکی کمک کند.
اصول و مراحل طراحی معماری ساختمان
طراحی معماری فرآیند طراحی و ساخت ساختمانهای مختلف و سایر سازههای مهندسی است که اغلب در زندگی روزمره خود مشاهده میکنید. طراحی معماری طیف وسیعی از علوم و رشته ها را در بر می گیرد، از جمله درک کامل تئوری و تاریخ معماری، زیبایی شناسی و فلسفه، عمل اجتماعی، مهندسی و برنامه ریزی شهری.مهمترین بخش طراحی معماری، طراحی ساختمانی است که هم ارزش کاربردی و هم زیبایی شناختی داشته باشد. این امر می تواند از طرق مختلفی مانند طراحی فضا برای افراد، ایجاد حس هویت فضا و یا حتی ایجاد ساختاری پایدار که الزامات محیطی را برآورده کند، محقق شود.طراحی معماری تنها در مورد طراحی ساختمان ها نیست، بلکه شامل همه چیز است، از ایجاد و تزئین فضاها تا اطمینان از پایداری آنها.
اهمیت طراحی معماری در پروژه های ساختمانی
در عصر حاضر، اهمیت موضوع طراحی ساختمان برای اهل فن امری بدیهی است. با این حال، به نظر می رسد که مردم هنوز لزوم یک “طراحی” خوب را احساس نمی کنند. شاهد این مطلب ساختمانهای پر از ایرادات کوچک و بزرگ موجود در سطح شهر هایمان است. با یک قیاس ساده میتوان اهمیت طراحی ساختمان را اینگونه شرح داد. بدن خود را به عنوان معماری بیولوژیکی در نظر بگیرید. وقتی بدن بیمار است به پزشک متخصص مراجعه می کنید. زیرا پزشک در رفع بیماری تبحر دارد. به همین ترتیب، برای مرتفع کردن اشکلات پیش روی ساخت، ایجاد کیفیت و رعایت اصول طراحی ساختمان به یک تیم متخصص نیاز داریم. معمار با تجربه، مهندس سازه آگاه به مقررات ساخت و ساز، مهندس تاسیسات، مهندس مجری، دکوراتور و …
واضح است که یک ساختمان برای عملکرد صحیح، نیاز به دقت در معماری فیزیکی دارد. علاوه بر این، مسائلی مانند گرم شدن کره زمین، بهره وری انرژی و پایداری، افزایش قیمت تمام شده انرژی، اقتصاد مهندسی مواردی هستند که امروزه با آنها دست به گریبان هستیم. همچنین از پیامدهای بی توجهی به آنها آگاهیم. پس راه حل های مناسب آنها را نیز باید از قبل در طراحی ساختمان بررسی کنیم. تنها هنگامی که به همه این مسائل توجه شود، یک ساختمان می تواند عملکرد خود را به درستی انجام دهد.
بیشتر بخوانید: هوشمند سازی ساختمان در ایران
انواع معماری ساختمان
نوع معماری ساختمان موضوع مهمی است که باید به آن توجه کافی شود. در واقع باید بین آنچه خوب به نظر میرسد و آنچه میتواند برای ساکنین یک ساختمان کارآمد باشد، تعادل برقرار کرد. دانستن انواع معماری میتواند گزینههای پیش رو برای طراحی یک ساختمان را محدودتر کند و خیلی راحت تر یک طرح ایده آل برای ساختمان پیاده سازی کرد. در ادامه به معرفی چند سبک رایج خواهیم پرداخت:
معماری مدرن
داشتن خطوط منظم و طرح های پیشرفته به ایجاد یک سبک مدرن ختم میشود. ساخت این گونه خانه ها نقش به سزایی در کاهش مصرف انرژی دارد. سقفهای مسطح، استفاده از خطوط صاف و به کار بردن مصالح مدرن از جمله ویژگیهای این معماری است. این ساختمان ها نمایی تمام شیشه دارند و سادگی و بی آلایشی به وضوح در این خانه ها دیده میشود.
معماری کولونیال
خانه ها با معماری کولونیال از جمله خانههایی هستند که نمای کلاسیک دارند و بر پایه معماری متقارن می باشند. استفاده از پنجره ها با فاصله، ساخت انواع دالان از جمله ویژگی های بارز این سبک است. اتاق ها به صورت مربعی شکل است و کل خانه نمای مستطیلی دارد. این معماری مناسب برای خانواده های پرجمعیت است؛ زیرا به اندازه کافی به هر بخش، فضا اختصاص داده میشود.
معماری فرانسوی
ویژگی اساسی در معماری فرانسوی، استفاده از شومینههای بسیار بزرگ در فضای سالن، حمام های فوق العاده لوکس و طراحی باغچه های زیبا است که میتواند حس و حال خوبی را به ساکنین القا کند. بیشترین مصالحی که هم در نمای ساختمان و هم در دکوراسیون داخلی استفاده می شود، استفاده از انواع سنگ است. به علاوه، در این بناها پنجره هایی کار گذاشته میشود که ارتفاعشان از سقف تا کف است.
معماری روستایی
معماری روستایی دارای تیرهای نمایان و ظاهری رنگ و رو رفته است. ظاهر داخلی این ساختمانها بسیار ساده و دارای اتاق های بزرگ است. این سبک از معماری، این اجازه را می دهد که در فضایی بزرگ و دور از هرج و مرج زندگی کرد. البته این خانهها زیبایی خاص خود را دارند و مورد پسند برخی از سلایق هستند.
معماری کرفتسمن
این معماری بیشتر روی ویژگیهای جزئی یک خانه تاکید دارد. تیرهای سقفی نمایان، استفاده از المان های چوبی و نرده های دست ساز از جمله خصوصیات معماری کرفتسمن است. به علاوه، این ساختمانها دارای فضای دلباز هستند که حسی خوب را به ساکنین منتقل میکنند.
بیشتر بخوانید: مهندسی فروش پروژههای ساختمانی
کلام پایانی
معماری، علمی هنری است که در شاخه طراحی و ساخت ساختمان قرار دارد. این علم، از زمان باستان تا به اکنون دچار تحولات مختلفی شده است و انواع سبکهای مختلف معماری را به وجود آورده است. فرایند طراحی معماری ساختمان دارای چهار مرحله کلیدی است که به ترتیب شامل طرح شماتیک، توسعه طرح، اسناد ساختمانی و مدیریت ساخت و ساز است. با گذراندن این 4 مرحله میتوان یک ساختمان ایمن به همراه طراحی کارآمد ساخت.
No comment