فسخ قرارداد مشارکت در ساخت

فسخ قرارداد

فسخ قرارداد


فسخ قرارداد در قرارداد مشارکت در ساخت، هر بند و ماده‌ای ارزش اجرایی و قانونی خاص خود را دارد، به همین علت است که شما در تنظیم چنین قراردادی حتما باید تمام جوانب امر را در نظر گرفته و جزییات لازم را به صورت دقیق ثبت کنید. بند فسخ قرارداد مشارکت در ساخت نیز از جمله مهم‌ترین مواردی است که حتما باید به آن توجه ویژه داشته‌باشید، در غیر اینصورت متحمل ضرر خواهید شد. اگر با راه‌های قانونی فسخ قرارداد مشارکت در ساخت ناآشنا هستید مطالعه این مقاله از سازندگان برتر را از دست ندهید.

فسخ قرارداد مشارکت در ساخت زمانی اتفاق می‌افتد که اختلالی در روند اجرای قرارداد مشارکت در ساخت پیش آمده و یا اختلافی میان مالک و سازنده به وجود آمده باشد. فسخ هیچ قرارداد قانونی به آسانی اتفاق نمی‌افتد و انحلال یا فسخ قرارداد مشارکت در ساخت نیز از این قاعده مستثنی نیست.

قرارداد مشارکت در ساخت و ساز در زمره عقود لازم

قراردادهای ساخت و ساز به قراردادهایی گفته می شود که مالک یا مالکان با یک یا چند سازنده توافق می کنند تا به صورت سرمایه گذاری مشترک زمینی را برای احداث ساختمانی با شرایط مشخص درمدت زمان معین بسازند. زمین سرمایه مالک و هزینه ای که سازنده برای ساخت اختصاص می دهد به عنوان سرمایه گذاری وی تلقی می شود.

سود حاصل از سرمایه گذاری و قرارداد مشارکت در ساخت، معمولا در قرارداد و به توافق طرفین تعیین می شود. البته هرچه ارزش زمین یا اصطلاحا آورده مالک بیشتر باشد، سود او نیز بیشتر خواهد بود.

این قرارداد از جمله عقود لازم است و هیچ یک از طرفین امکان فسخ آن به صورت یک طرفه را ندارند، مگر در صورتی که برای فسخ به توافق برسند و فسخ با رضایت هردوطرف صورت بگیرد که به آن اقاله نیز گفته می شود.

انحلال قرارداد در صنعت ساختمان

فسخ قرارداد مشارکت در ساخت چگونه است؟

قراردادهای مشارکت جزء عقود لازم هستند. بر هم زدن این قراردادها از جانب یک طرف قرارداد امکان پذیر نیست مانند قرارداد مشارکت در ساخت. برای فسخ قرارداد مشارکت شرط های خاصی لازم است که این شرط ها در متن قراردادهای مشارکت در ساخت قید می شود.

در برخی از قراردادهای مشارکت در ساخت چنین شرط هایی قید نشده است که در چنین حالاتی طرفین قرارداد باید تا پایان براساس قرارداد عمل کنند. با توجه به ماده 396 قانون مدنی،مهمترین خیارات شامل موارد ذیل است:

  • خیار مجلس
  • خیار حیوان
  • خیار شرط
  • خیار تاخیر ثمن
  • خیار رویت و تخلف وصف
  • خیار غبن
  • خیار عیب
  • خیار تدلیس
  • خیار تخلف شرط

فسخ قرارداد مشارکت در ساخت از نظر قانون

فسخ قراردادهای مشارکت در ساخت به وسیله ی یکی از اختیارات (خیارات) ذکر شده در ماده 396 قانون مدنی قابل انجام است.

-خیار شرط: بدین معنا است که در طی قرارداد مشارکت در ساخت میتوان اختیار فسخ قرارداد را برای یکی از طرفین یا شخص ثالث خارج از قرارداد در نظر گرفت.

-خیار غبن: هر گاه مورد اثبات قرار بگیرد که یکی از دو طرف زیان دیده است.

-خیار تدلیس: هنگامی که یکی از طرفین اقدام به فریب دادن طرف دیگر نماید، شخص مقابل باید سریعا نسبت به فسخ قرارداد اقدام نماید.

-خیار تخلف شرط: ممکن است که ضمن قرارداد مشارکت در ساخت شرطی به نفع یکی از طرفین قرارداد صورت گیرد، طرف مقابل در صورت تخلف از وظایف خود کسی که شرط به نفع او است می تواند با حدود اختیاراتی که دارد نسبت به فسخ قرارداد مشارکت در ساخت اقدام نماید.

تعریف خیار از منظر حقوقی و قانونی

در ابتدا به تعریف خیار از منظر حقوقی و قانونی می‌پردازیم. خیار اصطلاحی است به معنای حق برهم زدن یک‌جانبه قرارداد و اسم مصدری است به معنای اختیار و به مفهوم اجازه‌ای که قانون به جهت برهم زدن یک طرفه قرارداد به افراد اعطاء می‌کند.

لازم به ذکر است که منظور از قرارداد در این خصوص قرارداد لازم می‌باشد، چرا که برهم زدن یک‌جانبه عقد جایز جزئی از ذات این عقود است و نیاز به مجوز جداگانه ندارد

قانون‌گذار در برخی از مواد قانون مدنی (دانلود قرارداد مشارکت مدنی pdf) به بیان خیارات مزبور پرداخته است، که عبارتند از :

خیار مجلس، خیار حیوان، خیار تأخیر ثمن، خیار شرط، خیار تدلیس، خیار عیب، خیار غبن، خیار رویت و تخلف از وصف، خیار تخلف از شرط، خیار تبعض صفقه می‌باشد

از بین موارد فوق الذکر، خیار مجلس، خیار حیوان، خیار تأخیر ثمن اختصاصی و مختص به عقد بیع می‌باشند و در بین عقود دیگر کاربردی ندارند و اعمال نمی‌گردد.

سایر خیارات از جمله خیار تدلیس، خیار غبن، خیار تخلف از شرط و … در صورت وجود عامل حق فسخ، قابلیت کاربرد و اعمال دارند.

خطرات مشارکت در ساخت و راهکارهای مقابله با کلاهبرداری

عدم انجام تعهدات در مشارکت در ساخت

هر سازنده یا مالکی ممکن است به دلایل متعددی تصمیم به لغو قرارداد بگیرد. از رایج‌ترین دلایل فسخ قرارداد مشارکت در ساخت مربوط به عدم انجام تعهدات است که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تاخیر مالک در تحویل ملک به سازنده
  • تاخیر مالک به هنگام در اختیار گذاشتن اسناد و مدارک به سازنده
  • عدم انتقال سند از سوی مالک به نام سازنده
  • تاخیر سازنده در پرداخت مبلغ بلاعوض
  • تاخیر در اخذ پروانه ساخت توسط سازنده
  • تاخیر سازنده در هنگام ساخت ساختمان
  • تاخیر سازنده در تحویل ملک در موعد مقرر بدون عذر موجه
  • انتقال موضوع قرارداد از سوی سازنده به شخصی دیگر

فروش یا پیش فروش سهم الشرکه بدون رضایت طرفین در صورتی که شرایط پیش فروش در قرارداد مشخص نشده باشد.

رعایت نکردن و تخطی سازنده از شرایط و تعهدات در اجرای دقیق نقشه، تعداد واحدها، مصالح مصرفی و مواردی که به ساخت ملک بستگی دارد و در متن قرارداد آورده شده است.

در صورتی که سازنده و مالک شرایطی را برای فسخ قرارداد خود تعیین نکرده باشند، رای حق فسخ قرارداد توسط دادگاه ارسال و تعیین می‌شود، حاصل فرمایید.

موارد اختلاف در مشارکت در ساخت

نتیجه‌گیری

فسخ قرارداد مشارکت در ساخت زمانی اتفاق می‌افتد که اختلافی میان مالک و سازنده به وجود آمده باشد. فسخ این قرارداد مانند هر قرارداد قانونی دیگری دارای قواعد و ضوابط ویژه خود است. دلیل‌های مختلفی می‌توانند عامل درخواست سازنده و مالک برای فسخ قرارداد مشارکت در ساخت باشند. برخی از این دلایل می‌توانند منجر به فسخ قرارداد شده و برخی دیگر توسط دادگاه رد می‌شوند.

در این مقاله به بررسی دلایل فسخ قرارداد مشارکت در ساخت، عوامل موثر بر آن و تمامی اصطلاحات مرتبط پرداختیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. 

No comment

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *